fbpx

Nemiség és párkapcsolat

Egy lány és egy fiú között kialakuló szerelem és az ezt követő szexualitás nagyon szép dolgok. A szexuális élet “nagy” dolog, de veszélyes is. Mivel veszélyes, ezért együttes felelősségvállalást követel mindkét fél részérõl. Azt igényli, hogy odafigyelj a másikra, és ne elsősorban a saját élvezetedet keresd! Szórakozás tárgyává tenni a nemiséget nem szabad. Akkor válsz éretté a párkapcsolat szépségére, ha átlátod felelõsséged nagyságát!

Hangsúlyozandó, hogy az egyik legbölcsebb dolog, ha a párkapcsolat azt a részét melybõl gyermek is születhet, majd akkor gyakorlod, amikor már végleg az “igazi” mellett döntöttél és születendő gyermekeiteket gond nélkül fel tudjátok nevelni. Ez az állapot kinél előbb, kinél késõbb jön el. Jó az, ha ezen elhatározásodat meg is erősíted, azaz hűséget ígértek egymásnak (házasság), mivel ez erõsíti az összetartozás érzést és egy jól működő család alapja.

A vállalt, illetve vállalható gyerekszámot a gazdasági körülmények, mint például a munkabérek, gyermekek után járó adókedvezmények pénzösszege mind alapvetõen befolyásolják.

A fogamzásgátlás a felelõsségvállalás eszköze is.
Mivel a legkorszerûbb fogamzásgátlónak is van mellékhatása és a legjobbnak mondott fogamzásgátló mellett is teherbe eshetsz – a nem kívánt terhesség pedig a már elõzõekben leírt problémák okozója lehet -, ezért éreznünk kell a fiatalkori nemi élettel kapcsolatban saját magunkkal, de társunkkal, családunkkal kapcsolatos felelõsségünket is.

Ha a jövõben növekednek a támogatások pénzösszegei, és növekszik a lakosság jóléte, az ösztönzõleg hat a gyermekvállalásra, a csökkenõ támogatással épp az ellenkezõjét lehet elérni.

Tudnod kell azt is, hogy ha minden család csak egy gyermeket vállalna, néhány évtized múlva milliókkal lennénk kevesebben Magyarországon. A napjainkra jellemzõ – a jövõben oly sok probléma okozója – népességfogyás azzal állítható meg, ha a jövõ családjai legalább két-három gyermeket vállalnak.