fbpx

Mozgás-gazdag életmód és egészséges környezet

A mozgás életünk szerves része, szinte minden tevékenységünk nélkülözhetetlen feltétele. Mozgatószerv-rendszerünk a csontvázból, az izomzatból és egyéb irányító (idegrendszer) és összekötõ (ízületek) elemekbõl áll. A sportolás, testedzés során a vér-áram fokozásával “tápláljuk”, karbantartjuk ezt a fizikai rendszert és elősegítjük, hogy minél tovább működjön egészségesen, ezzel nagymértékben pozitívan befolyásolva életünket.

A rendszeres testmozgás kedvezõ hatásai lányoknál és fiúknál is:  -hozzájárul az egészséges testsúly kialakulásához, 

 
-növeli a fizikai és szellemi teljesítõképességet,
-csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást,
-erõsíti a test motorját, csökken a cukor betegségek kialakulásának kockázata, 
-jótékony hatású kedély betegségek esetén (pl.depresszió), 
-megelõzi gerinc és ízületi betegségek kialakulását, 
-normál csont- és izomtömeg kialakulásának és megőrzésének elengedhetetlen feltétele,
-rossz testtartás kialakulásának megelõzése (előreeső, csapott vállak, lapos, beesett mellkas, előboltosuló has,-gyenge hátizmok, lapos, vagy enyhén “púpos” hát) a keringési-légzési teljesítmény nő, 
-jótékony hatással van immunrendszerre is, ennek következtében megnõ a betegségek elleni védekező-képességünk, 
-felesleges anyagok könnyebben távoznak szervezetünkbõl.
A rendszeres sportolás hatására mozgásfüggőség alakulhat ki, melynek következtében tovább nő fizikai munkabíró képességünk és szellemi teljesítőképességünk.

Egészséges környezet

Magyarországon a betegségek 14-16%-a hozható kapcsolatba a külsõ és belsõtéri levegõ minõségével, az emberi fogyasztásra használt vízzel, a talaj és hulladékok mérgezõ vagy káros hatásaival, továbbá egyéb fizikai és vegyi vagy biológiai tényezõvel. Az allergia, asztma és egyéb légzõszervi betegségek mind-mind olyan kóros állapotok, melyek összefüggenek környezeti ártalmakkal.

Lakásunk is az egészséges környezet része, ezért tisztántartása (portalanítás, szellõztetés) egészségünk védelme érdekében fontos.
A növekvõ számú és elöregedett gépjármûpark által kibocsátott kipufogó gázok, az iparvidékek kéményfüstjei sokat ronthatnak egészségi állapotunkon. A tisztítatlan szennyvíz élõvizekbe juttatása szennyezi a környezetet, és az ivóvízbe jutott káros anyagok veszélyesek is lehetnek.
A jelen és a jövõ generációinak együttes felelõssége, hogy a környezetszennyezést megállítsa, és olyan technológiákat dolgozzon ki, valamint olyan eljárásokat alkalmazzon, melyek nem károsítják az egyént és környezetét.
Földünk néhány fontos környezetvédelmi problémája: globális felmelegedés, az erdõk irtása, a vizek szennyezése, az ózonréteg károsítása, az autók és az ipar környezetszennyezõ hatása, az atomhulladékok, a nyersanyag készletek felélése.

Mit tehetsz?

Ismerd meg, mi a probléma a Földön! Ne szemetelj, vigyázz környezeted tisztaságára!
Tégy valamit közvetlen környezetedben, például ültess fát barátaiddal!