fbpx

Az univerzális energia

Az élet és az emberi lény 5 alapvető impulzusa

Az öt impulzus létezik és hat az egész élővilágban: a növényekben és az állatokban ugyanúgy, mint az emberekben, de csak az ember van abban a privilegizált helyzetben, hogy az impulzusok a tudattalanból a tudatba kerülhetnek, ezzel megszelídíthetővé és uralhatóvá válnak. Az impulzusok ismerete és állapotának a személyekben felismerése segít az önismeretben és mások ismeretében, így a másokon való segítés és gyógyítás fontos eszköze.

Minden impulzusnak elkülönítendő a tudattalan és a tudatos megjelenési módja. Jelenlétük intenzitására, megnyilvánulási irányára és egyensúlyára vagy kibillentésére a szokásos magatartásból, magatartás típusokból és jellemző tünetekből következtethetünk.

Az öt impulzusnál az első szó a tudattalan megnyilvánulási, a második a tudatos megnyilvánulási formát jelenti.

1.) AGRESSZIÓ - AGRESSZIVITÁS

Az univerzális energiának az az összetevője, amely a saját terület védelmére szolgál. Ez irányítja az összes immunfunkciót. A legtöbb és az élet szempontjából alapvető energiát tartalmazza, ezért fontos, hogy a helyén legyen. Ez teszi lehetővé, hogy elkülönült lényként megvédjük a külső és belső területeinket, határainkat.

Tudatos megnyilvánulásként a kóros szélsőséges esetek mutatnak rá egyensúlytalanságára. Az agresszivitás extrovertált (kifelé irányuló) formája úgy mutatkozik meg, hogy az ember dühbe gurul, zsörtölődik, kritizál, nagy hangon kikéri magáénak, megfellebbezhetetlen kijelentéseket tesz. Van, aki csak így működik kifelé. Az ilyen személy annyira rosszul érzi magát a bőrében, hogy agresszivitását mások felé irányítja. Szélsősége az ölés, a bántalmazás, az önkontroll és önmaga feletti ellenőrzés elvesztése.
Létezik valódi belső nyugalom, de a többség álnyugalomban él, elnyomja agresszivitását. Ez különböző fokú lehet. Az elnyomással teljesül a társadalmi elvárás és kikerülhetők az agresszivitás kifelé irányításának direkt következményei. Minden társadalmi helyzetben jelen van valamiféle önkorlátozás és az agresszivitás elnyomása. Minél nagyobb intenzitású az agresszivitás elnyomása, a végén annál nagyobbat robban. 
Introvertált (befelé fordított) változatban az ember félénk, nem tud nemet mondani, dühöt nem mutat kifelé, ezzel magának okoz fájdalmat, önmagát sérti meg és szélsőséges formájában eljuthat az öngyilkosságig.

Miért nincs a helyén ez az impulzus nagyon sok embernél?

Akkor van helyén, ha kisgyerekkorban a gyereket elfogadták és szerették, szilárd következetességgel, de a kellõ szabadság megadásával nevelték, megértők tudtak lenni, ismerték és tisztelték sajátos egyediségét, elõsegítették annak fejlődését. Ha ez így volt, az energia a helyén van. De nagyon kevesen kapták meg a lehetőséget, hiszen a gyerek a példából tanul, és a nevelők többségénél sem megoldott ez az impulzus. A gyerekkori szenvedések, amelyeket a szokásos nevelés okozott, az agresszivitás különböző árnyalatú extrovertált formáinak megnyilvánulását okozták. 

Hogyan tudjuk helyére tenni ezt az impulzust?

A méregtelenítés, eltávolítás folyamatai segítenek ebben, az agresszivitás csak az eliminációval, elengedéssel párhuzamosan válhat tudatossá, szelídíthetõvé és uralhatóvá.

2.) ELIMINÁCIÓ - ELENGEDÉS

Az univerzális energiának az a része, amely irányítja az összes elengedési, megszabadulási, vagyis méregtelenítési testi és pszichés folyamatot. Testi szinten könnyű elképzelni: ez maga a metabolikus folyamat, pszichés szinten a gyerekkori és a később ráépülő további traumák eltávolítása.

Az egyensúlytalanság tudattalan megnyilvánulási formái vegetatív tünetekben érhetők utól. 
Az extrovertált állandóan izzad vagy megy a hasa, gyakran hány, vagyis folyamatosan túlzottan vagy rohamszerűen kiválaszt, elenged. 
Az introvertált székrekedéses, nehezen izzad, éppen ellenkezőleg, nehezen választja ki a már feleslegeset. 
Pszichés szinten ez extrovertált tünete: ha valamit megtanul, képtelen megtartani illetve amit megszerez, hamar elveszíti. 
Az introvertált nehezen tud elengedni, sérelmeket dédelget, rágódik rajtuk, képtelen megszabadulni attól, amitől ideje volna megszabadulni.

Amikor az agresszivitás impulzusa nincs a helyén, az elengedési, méregtelenítési impulzus is kibillent. Például iskolai tanulási problémák vagy emlékezeti, koncentrálási zavar esetén az ok valamilyen trauma, ami együttesen kibillentette az agresszivitás-eliminációs impulzust. Ez a két impulzus az alapja az összes többi megértésének. Az agresszivitás-eliminációs impulzus mindig együtt billen ki, és ha segíteni szeretnénk, egyszerre kell hatni mindkettőre. 
Ez együtt maga a chi energia (kozmikus életenergiának is nevezik). Ha nincs a helyén, vagy kívül vagy belül pusztít és mérgez különböző méretekben.

Megoldási lehetőségek: 
– fizikai szinten – zsákpüfölés vagy kiszáradt fa püfölése, ami a pszichés feszültségeket oldja, a bent rekedt vagy túlcsorduló agresszivitásnak utat enged, eltávolítja. 
– szimbolikus gyakorlatok

3.) AMBICIÓ - AMBICIÓ (BECSVÁGY)

Az univerzális energiának azon összetevője, ami fizikai szinten növekedésre, pszichés-lelki szinten pedig arra késztet, hogy megtaláljuk helyünket az életben. A tudattalan ambíció a fogantatással megkezdődik és 25 éves korunkig ez a folyamat van előtérben. Irányítja a teljes metabolizmust (anyagcserét) és a vegetatív funkciókat. Segít megtalálni helyünket a családban, a társadalomban, segít megtanulni járni, beszélni, beilleszkedni, területet szerezni, elfoglalni.

Hogyan lehet tanulmányozni?

Amikor nincs a helyén, extrovertált vonatkozásban kompenzált kisebbrendûségi érzésként versengést idéz elő: az ilyen ember arra törekszik, hogy ő legyen a legjobb, legerõsebb, legokosabb, legfõképpen pénzt, diplomát, hatalmat, autoritást akar szerezni, mindenképpen dominálni akar és mindezekből még többet akar. Szélsőséges esetben eljut a diktátor, zsarnok helyzetébe. Az introvertált megnyilvánulása viszont nem meri elfogadni az őt jogosan megillető helyét, visszafogott, bátortalan, energiátlan, enervált, nem tudja kézbe venni az irányítást.

Miről ismerhető fel, hogy a helyén van az impulzus?

Ha valaki boldog, elégedett, függetlenül a helyétől, foglalkozásától, családi, társadalmi státusztól. Ha elégedettek vagyunk azzal, ami van, amivel rendelkezünk. Ez egyáltalán nem az objektív helyzet függvénye, egy pásztor vagy egy utcaseprő is lehet boldog és elégedett. A helyes ambícióhoz, annak egyensúlyához, a hely megtalálásához feltételként mindig rendelkezésre kell állnia az agresszió megszelídített, uralt, egyensúlyban lévő energiának.

4.) ATTRAKCIÓ - VONZÁS

Az univerzális energiának az a része, hogy minket vonz, elmozdít, cselekvésre késztet valami. Tudattalan szempontból fizikai síkon bármilyen fizikális és a kiemelkedően fontos szexuális vonzalom, lelkileg a szívbéli vonzalom. 
Tudatosan bármilyen tudatosított, ránk vonatkozó hatást gyakorló vonzás vagy késztetés lehet.

Megnyilvánulási szélsősége a szexuális vonzásnak extrovertált formában, az az ember, aki folyamatosan hódítani akar, érzelmi és szexuális győzelmekre van szüksége, mert valójában nincs igazi önbizalma. 
Introvertált formában a kibillent ember nem képes kapcsolatot teremteni, bezárkózik.

Miről ismerhető fel, ha helyén van az impulzus?

Az egyén boldog és kiegyensúlyozott érzelmi kapcsolatban van a partnerével, rendben van a szexuális, intim kapcsolata. Valódi spirituális elhivatottság esetén ez isteni, természetfölötti erőhöz is kapcsolódhat, ha az nem menekvés, nem patologikus, nem a valóságos kapcsolatok kudarca gerjeszti. Ez a helyén lévő impulzus maga a szeretet megtapasztalása.

5.) ASSZIMILÁCIÓ - BEFOGADÁS

Az univerzális energiának azon összetevője, ami a befogadást irányítja. 
Tudattalan szinten minden, amit megeszünk, belélegzünk, pszichés szinten, amit magunkévá teszünk. 
Tudatos szinten nagyjából ugyanaz tudatossá emelve. Ez a tudatos befogadás koronázza meg a többi impulzust azzal, hogy valamennyi egyéb impulzust a helyére tegyünk.

Elősegíti a folyamatot a tudatos és feljegyzett álmok megértése. Az álmok a tudattalanból üzennek, mi az, amit nem fogadunk be a tudatunkba, vagyis nem asszimilálunk.

Az öt impulzust együtt olyan, mint egy rakéta. Két talpa az agresszió és elimináció, teste, amelyben a motor és üzemanyag található, az ambíció, irányzéka az attrakció (a cél a szeretet elérése), végül a rakéta felépítése, a részek helyére kerülése az asszimiláció.

Így a gyógyításnak, gyógyulásnak mindig az alapoknál, az agresszió-elimináció egyensúlyba hozatalával és a tudatos uralás elérésével kell kezdődnie.