fbpx

Az AIDS

Az AIDS a halálos betegségek körébe tartozik, mely során a beteg immunrendszere lassan teljesen mûködésképtelenné válik.

 A betegségek döntõ többségét a HIV vírus okozza. A fertõzõdést követõen az AIDS betegség az esetek több mint felében tíz éven belül jelentkezik. A szervezet képtelen védekezni a fertõzõ kórokozókkal szemben, sõt olyan kórokozók is megbetegítik, melyek ép immunrendszerû szervezet megbetegítésére nem is képesek.

 
 Ezért nevezik a kórképet szerzett immunhiányos tünetegyüttesnek. Az AIDS-szel szemben ma még nincs fegyverünk, egyetlen lehetõség a veszély tudomásul vétele, a felvilágosítás és a megelõzés.

Napjainkban a világban naponta átlagosan 15000 embert fertõz meg a vírus, közöttük 1700 a gyermek (15 év alatti), 13000 ember 15-49 év közötti, 47%-uk nõ és több, mint 50%-uk 15-24 év közötti.
A fertõzés terjedése: Az AIDS a vér által közvetített fertõzés.
A fertõzések döntõ többsége férfi-nõi szexuális kapcsolat révén jön létre.
A fertõzõdés tehát nem csak homoszexuális kapcsolatban jöhet létre, de a homoszexuális partnerkapcsolatok jóval nagyobb veszélyt jelentenek.
A vírus számára behatolási kaput jelentenek a nemi szervek nyálkahártyái. Igen jelentõs azonban a kábítószerek intravénás használata kapcsán bekövetkezõ fertõzések aránya is.
Ebben az esetben a fertõzést a fertõzött (korábban már használt ill. közösen használt) tû közvetíti. Ha az anya HIV-fertõzött a magzat fertõzõdése már a terhesség során, a méhlepényen keresztül bekövetkezhet, ill. késõbb a szoptatás során is (a fertõzött anya tejében jelen van a vírus).
 

Hogyan védekezhetünk az AIDS ellen?
 

Biztonságos párkapcsolat: Az egyik legokosabb dolog, ha a párkapcsolatnak azt a részét melybõl gyermek is születhet, majd akkor gyakorlod, amikor már végleg az “igazi” mellett döntöttél. A szexuális magatartás kontrollálatlansága teremti meg a fertõzésveszélyt jelentõ lélektani körülményeket.

A kontrollált szexuális magatartás jelenti a legnagyobb védettséget az AIDS-szel szemben. Az egymás jó megismerését követõen, érzelmi alapon létrejövõ partnerkapcsolatoknak nem kell feltétlenül az ágyban folytatódnia. A partner “elõéletének” egyes részletei esetenként – akár jó szándékból is -rejtve maradhatnak. Végsõ esetben a kondom használata nemcsak a nem kívánt terhességtõl óv, de a fertõzésektõl is – köztük az AIDS-tõl!
A kábítószermentes élet nagyon fontos az AIDS elkerüléséhez! 
Mindenfajta droghasználat rizikónövelõ tényezõ. A tû a fertõzés átvitelének sajnálatosan nagyon hatékony módja.