fbpx

A kábítószer

Az ópium és származékai – közös néven az ópiátok – olyan anyagok, amelyek a központi idegrendszerre hatva a fizikai érzékenységet és az ingerekre való válaszkészséget csökkentik. Erõs fájdalomcsillapításra használt változata a morfin. A heroin a mákgubó nedvébõl elõállított intenzív hatású ópium származék.

Fogyasztási módja: intravénásan, szippantva, szájon át.
Hatása: felfokozott boldogságérzet (“flash”), intenzív eufória, ellazult, befelé forduló szorongásmentes állapot alakul ki. A fájdalomérzet megszûnik. Intravénás használat esetén a hatás azonnal jelentkezik, és kb. 4-6 óráig tart. A légzés és a szívverés lelassul, a testhõmérséklet és a vérnyomás csökken, a pupillák beszûkülnek. Nem várt hatások: szédülés, fejfájás, hányás, nemi vágy csökkenése, bõrviszketés, székrekedés.
A túladagolás tünetei: tûhegypupillák, kékesen elszínezõdött hideg bõr, nagyon alacsony pulzus, lassú és nehéz légzés, lassú, elmosódott beszéd. A halál oka az agyi légzõközpontok gátlása révén létrejövõ fulladás.
Néhány cigaretta elszívása vagy néhány belégzés már elegendõ a szellemi és fizikai függés kialakulásához, de ezek a módszerek a továbbiakban már nem elegendõek a “nagy élmény” kiváltásához, ezért a használó az injekcióhoz fordul, kezdetben a bõr alá, késõbb egyenesen a vénába juttatja a szert. Egyre nagyobb dózisra van szüksége, és ezzel párhuzamosan fokozódik a szertõl való elvonást követõ testi rosszullét is, jellemzõ tünetek a hidegrázás, izzadás, gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, csont- és izomfájdalmak, szorongás, ingerlékenység. A drogfogyasztás fenntartásának célja ekkor már a fájdalom és a rosszullét elkerülése.
A heroinfogyasztás kockázata óriási, állandóan fenyeget a halálos túladagolás veszélye, a fogyasztó sohasem lehet biztos a csomagban található por hatóerejében.
A kábítószer szinte kivétel nélkül szennyezett állapotban kerül a fogyasztóhoz, hígítják szõlõcukorral, tejporral és egyéb, esetenként mérgezõ anyagokkal (pl. sztrichnin). A heroinfogyasztás további veszélyei közé tartoznak az AIDS, a fertõzõ májgyulladás és a sterilizálatlan tûk használata során fellépõ egyéb fertõzések. Az intravénás kábítószer használat jelentette veszély járványtani szempontból is nagyon nagy. A tû a fertõzés átvitelének sajnálatosan “hatásos” módja. 

LSD

Az LSD (lizergsav-dietil-amid) félszintetikus pszichoaktív anyag, színtelen, szagtalan, íztelen, általában LSD oldatot tartalmazó bélyeg (itatóspapír) formájában vagy kockacukorban árulják.
Fogyasztás módja: nyálkahártyára helyezve fejti ki hatását. A nyál kioldja az LSD-t, a hajszálereken keresztül a véráramba, majd az agyba jut.

Hatása: erõs hallucinogén anyag, vizuális képzeteket produkál. Megváltoztatja az idõ- és a térérzékelést, felerõsíti a különbözõ érzéseket: örömbõl eufória lesz, szomorúságból depresszió, a félelembõl pánik lehet.
Nem várt hatások: mindenkinek lehetnek kellemetlen, rémisztõ élményei, “rossz utazásai”. A legmegrázóbb LSD-reakció a visszacsapás, az úgynevezett “flashback”, amely a szer használata után néhány nappal, héttel vagy hónappal lép fel és a drog hatásai újból lejátszódnak anélkül, hogy a fogyasztó akarná

Az LSD hatásai teljesen kiszámíthatatlanok. Az LSD-fogyasztóra a legveszélyesebb, hogy a szerrel társuló misztikus állapotokkal egy idõben elveszíti a valóságorientációját is. Ez a tudatváltozás irracionális és dezorientált viselkedéshez, olykor pánikállapothoz vezethet, amelyben az áldozat úgy érzi, hogy nem tud teste és gondolatai felett uralkodni. Ilyenkor gyakran akár a repülésre is képesnek érzik magukat. Rendszeres használataerõs pszichikai függõséget válthat ki. Legfõbb veszélye, hogy hajlamosít a valóságtól való végleges elszakadásra, és lappangó elmebetegségeket hozhat felszínre. 

Marihuána, hasis

A marihuána és a hasis az indiai vadkender (Cannabis sativa) származékai. A marihuána a kifejlett növény szárított virága és levele, a hasis a növénybõl nyert gyanta.
Fogyasztás módja: dohány közé keverve cigarettába sodorják vagy pipában, vízipipában szívják, alkalmanként süteménybe sütik. Más anyagokkal (alkohol, gyógyszer, egyéb drogok) való együttes használatakor hatása kiszámíthatatlan.
Mindkét anyag aktív hatóanyaga a THC (tetra-hidro-cannibol), mely a legkülönbözõbb módosult tudatállapotok kialakulását okozza.
Hatása: fogyasztás után perceken belül megjelenõ, 2-4 órán át tartó hallucinációkkal teli, eufórikus érzés. Tér- és idõérzékelés megváltozása, gátlások alóli felszabadulás, csillapíthatatlan nevetési kényszer. Fokozott étvágy, szemek bepirosodása jellemzõ.
Nem várt hatások: szorongást, félelemérzetet (“para”), depressziót, bizonytalanságérzetet, csökkent koncentrációt, tanulási nehézségeket okozhat, és lappangó elmebetegségeket hozhat felszínre. Romlik a mozgáskoordináció, a reflexek lelassulnak, az ilyen állapotban történõ autóvezetés az esetek jelentõs részében balesettel végzõdik.
Rendszeres használata lelki függõséghez vezethet. Használóján a közönyösség lesz úrrá. Az anyag magas kátránytartalma miatt keringési és légzõszervi problémákat és impotenciát okozhat.
Következtetések

A kábítószer-kereskedést a törvény szigorúan bünteti (börtönnel, szabadságvesztéssel).
Egyes törvénykerülõk mégis kínálják ezeket: céljuk a minél nagyobb anyagi profitszerzés. Tevékenységükkel sokakat tehetnek tönkre. Õk pontosan tudják, hogy a fiatal, fejlõdésben lévõ emberek könnyebben befolyásolhatóak és sok minden újat szeretnének kipróbálni. Olyat is, aminek következményeivel esetleg nincsenek tisztában.
Nem kell mindent kipróbálni, ahhoz hogy tudjuk, hogy rossz!
A kábítószer fogyasztásának következménye, hogy rabja leszel!
Ha kipróbálod: nem a saját akaratod fogja irányítani az életed, hanem a kábítószer!