fbpx

A dohányzás

Füstmentes Világnap november 17.

Harmincezer orvos 30 évig történõ követésén alapuló angliai vizsgálat adatai alapján megállapítható, hogy a dohányzás felelõs a:
– tüdõ daganat okozta halálozás 91%-ért,
– felsõ légúti és a tápcsatorna felsõ részén lévõ daganat miatti halálozás 85%-ért,
– a húgyhólyagdaganat halálozás 53%-ért,
– a hasnyálmirigydaganat halálozás 44%-ért,
– a vesedaganat halálozás 29%-ért,
– a légzõrendszer okozta halálozás 76%-ért,
– a szív-, és érrendszeri betegségek miatti halálozás 37%-ért.

A dohányzással összefüggõ halálesetek száma Magyarországon az 1990-2000 közötti idõszakban évi 35 ezerre becsülhetõ, amely az összhalálozás több mint 20%-a.

A dohányzás nem csak magát a dohányzót veszélyezteti. A passzív dohányzás olyan füstkeverék nem akaratlagos belélegzése, amely közvetlenül a dohánytermék égésébõl és a dohányzó által kifújt füstbõl származik. A passzív dohányzás tehát: dohányos ember környezetében levegõt venni. A “környezeti” dohányfüst tartalmazza mindazokat a károsító anyagokat – a nikotint, a kátrányt, a szénmonoxidot és azt a több mint 4000 féle mérget – amelyet a dohányzó ember beszív, bár annál kisebb töménységben.

2002-es felmérések szerint a fiatal nõk (18-24) 42%-a dohányzik. Különösen veszélyes ez a gyermekvállalás és a nevelés, illetve a fogamzásgátló szerek esetleges szedése miatt (együttesen a cigarettával okozhat: trombózis, embólia, fokozott csontritkulás, korai ráncosodás problémákat stb.).
A dohányzó nõk nehezebben esnek teherbe, és közöttük gyakoribb a szövõdményes terhesség, a koraszülés.
A kismama szervezetébe kerülõ mérgek a magzatot is károsítják.

Olyan ez, mintha az anya a baba szájába dugná a cigarettát.
A cigaretta elszívása után húsz perccel a magzat vérében ugyanakkora lesz a nikotinkoncentráció, mint az anyáéban. Ha az anya dohányzik, a méhlepény vérellátottsága csökken, így a baba kevesebb oxigénhez jut, ezáltal elmarad a fizikai és szellemi fejlõdése. A dohányzás növeli a koraszülés és halvaszülés valószínûségét, elõidézheti a méhlepény spontán leválását. A dohányzó anyák gyermekei között gyakoribb a rettegett bölcsõhalál. Két éves kor alatt gyakoribbak a légúti betegségek, a középfülgyulladás, a tüdõgyulladás.

Milyen indok kell még, hogy el se kezdjünk dohányozni ?

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint évente közel 4 millió ember hal meg idõ elõtt a dohányzás következményeként kialakuló betegségek miatt, s ha e folyamatot nem tudjuk megfékezni, akkor a becslések szerint 2030-ra az évi halálozások száma ez okból 10 millióra fog emelkedni.
Általános téveszme él a dohányosok körében, miszerint, ha csak egy pár szálat szívnak naponta, és azt sem tüdõzik le, az nem károsítja jelentõsen az egészséget.
Egy új európai tanulmány szerint a naponta három cigarettát szívó nõknek, és a naponta hat cigarettát szívó férfiaknak dupla esélyük van a szívinfarktus veszélyre. Akik dohányoznak, de nem “tüdõznek” le, még fokozottabb szívroham kialakulási veszélyben vannak, mivel a szájnyálkahártyáról nagyobb arányban szívódnak fel a szívroham kialakulásáért felelõs (érösszehúzó, vérrögképzést elõsegítõ) anyagok. Emellett a rák-keltõ anyagok is bekerülnek a szájból a szervezetbe, az ajakdaganat kialakulására így jóval nagyobb esély van. A nõk körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a napi 3-6 cigaretta megkettõzi a veszélyt, nemcsak a szívrohamét, de minden más halált okozó tényezõét is. A letüdõzés nélküli füstölés pedig további 60 százalékkal növeli a szívroham kockázatát.

A nõi nemi hormon (ösztrogén) eredendõen megvédi a nõket a szívbetegségek ellen, azonban a dohánynak nõi nemi hormon közömbösítõ hatása van, ami tovább rontja a nõi dohányosok betegségek elleni védelem esélyeit.
A dohányfüst méreganyagai károsítják a spermiumokat is, így a dohányzó férfiak kevésbé nemzõképesek, gyakrabban fordul elõ náluk meddõség, mint a nemdohányzó férfiaknál.
Több dohányzásleszoktató módszer létezik Magyarországon – viselkedésterápia, akupunktúra, gyógyszeres, nikotinpótló terápia (nikotinos rágógumi, orrspray, tapasz).
A legfontosabb a saját akaratod és hogy soha ne kezdj el dohányozni!
A leszokás elhatározás, akarat és önbizalom kérdése. Egyes felmérések szerint a dohányzók nagy része szeretne leszokni. Õk már felismerték, hogy a cigarettázás nem élvezet, hanem rabszolgaság.
Leszoktató tippek:
Egyik napról a másikra hagyd teljesen abba. Eredményesebb, könnyebb, mint ha naponként egy-egy szállal csökkentenéd a mennyiséget, kerüld a cigarettázók társaságát, ha ideges vagy, rágj rágógumit, répát, vagy almát, ha nem bírsz leszokni, kérj orvosi, pszichológusi segítséget.